Home
Up

 
Geschiedenis van Times Square

Van Long Acre Square naar Times Square

In de negentiende eeuw heette Times Square Long Acre Square, een plein met smederijen, paardenstallen en schuren voor de koetsen van de high society. Er werden paardenmarkten gehouden.

In 1904 werd Longacre Square omgedoopt in Times Square. Aanleiding was de opening van het nieuwe hoofdkantoor van de New York Times op Times Square. De eigenaar van de krant, Alfred Ochs, slaagde erin om Longacre Square vernoemd te krijgen naar zijn beroemde krant. Het was ook het jaar dat voor de eerste keer New Year's Eve werd gevierd op Times Square.

Het verval

In de eerste decennia van de twintigste eeuw richtten de welgestelden zich steeds meer op Midmanhattan. Ook de theaters verplaatsten zich van de Bowery en 23rd street naar Times Square, dan vooral 42nd street. Wie zijn podium op 41st street had, boorde een gang dwars door het hele blok om tenminste een ingang te hebben in de gerenommeerde buurtstraat. En zo werd Times Square het centrum van de toneelwereld.

En toen kwam de film. Het ene theater na het andere moest sluiten. De depressie hield de stad in haar greep. De failliete theaters werden het toneel van peepshows en stripteases. Na de afschaffing van de drooglegging in 1993 vestigden vele goedkope café's zich rond Times Square. Met als resultaat dat mensen om de wijk heen liepen. Te veel vuiligheid, te veel verloedering, te veel uitpuilende vuilnisbakken.

In de jaren zeventig en tachtig werden op Times Square meer portemonnees gestolen en meer drugs verhandeld dan waar ook in de stad. En het was niet mogelijk om Times Square te noemen, zonder te denken aan de: "Sex on the stage, screen en on the streets (Frank Rich)".

De grote schoonmaak

In 1992 gaf het stadsbestuur het startsein voor een grote schoonmaakoperatie in  de probleemwijk Times Square. Het doel was simpel: geen peepshows, geen massagehuizen, geen drugsdealers, hoeren en andere duistere figuren op Times Square.

Times Square kreeg een eigen politie, een eigen vuilnisophaaldienst en speciale eenheden (Homeless Outreach Teams)  die maar één taak hadden: alle daklozen en rare kwibussen ogenblikkelijk van de straat halen en naar andere delen van de stad transporteren.

Het concept werkte. De investeerders kwamen terug. Gebouwen werden gesloopt en vervangen door nieuwe wolkenkrabbers. Theaters werden opgeknapt en in hun oude glorie hersteld. De eerste publiekstrekkers kwamen: CD-Supermarkt Virgin, de megabioscoop van Sony en niet te vergeten videoclipzender MTV. En met deze publiekstrekkers kwamen ook de toeristen terug. En nu alle vierkante meters zijn bezet, wordt er strijd gevoerd om de vrije vierkante meters op huismuren en daken.

De keerzijde

Daarover schreef een New Yorker in de New York Times: "Vroeger had je de zakkenrollers en prostituees. Nu dien je op Times Square op te letten dat je niet door de toeristenmassa's voor een rijdende bus wordt geduwd".

Interessante links

En verder: