Home
Up

 
Historie van de bagel

In 1683 werd Wenen aangevallen door de Turken. De Polen kwamen de bevolking te hulp en zo werd de stad gered uit de handen van de Turken. Uit dankbaarheid bakte een locale, Joodse bakker een speciaal brood voor Koning John II Sobieski van Polen. Omdat deze vorst een paardrijder was, werd het brood gebakken in de vorm van een stijgbeugel (het Oostenrijkse woord voor een stijgbeugel is "bugel" of "beugel").

Toen de bagel aan populariteit won in Polen, werd aan Poolse vrouwen die bevallen waren, een "beygel" geschonken. Moeders gebruikten het broodje ook als voedzame tandenringen die de oudere babies gemakkelijk konden vastpakken. Een praktijk die vandaag de dag nog populair is.

In 1880 emigreerden duizenden Oosteuropese Joden naar de USA. Met hen kwamen de bagels naar Amerika. In New York, met zijn omvangrijke Joodse gemeenschap, werden al spoedig veel bagels verkocht. Overigens vertrokken ook veel Joden naar Chicago en Montreal zodat ook in deze steden de bagel al snel een bekend verschijnsel werd.

In 1872 werd cream cheese uitgevonden. In 1880 begon een New Yorkse kaasdistributeur de cream cheese te verkopen, verpakt in dunne folie. Hij noemde zijn product Philadelphia Brand. Waarom noemde hij het Philadelphia Brand en niet New York Brand? Dat kwam omdat toendertijd Philidelphia bekend stond om zijn voedselproducten van hoge kwaliteit. De "Philadelphia quality" was een begrip.

In 1907 werd een vakbond voor bagelbakkers opgericht, the International Bakers Union, bestaande uit 300 bakkers (bakers with bagels in their blood). Het lidmaatschap ging over van vader op zoon en alleen zij werden ingewijd in de geheimen van het bakken van een bagel. Anderen mochten geen lid worden. Dit om de exclusiviteit van de bagel te behouden.

In 1960 schoot de productie van bagels omhoog. Daarvoor waren twee oorzaken aan te geven:

  • De machinale productie van bagels

  • Met de introductie van een machine konden 200 to 400 bagels per uur worden geproduceerd. De bagels werden machinaal gevormd, met gat en al. Daarmee verdween het proces van het met de hand vormen van broodjes.
    Tegenwoordig zijn er machines beschikbaar die een capaciteit hebben van 4.800 bagels per uur.

  • Invriezen van (voorgebakken)  bagels

  • Met het invriezen van bagels werden de mogelijkheden om bagels te vervoeren veel groter. Daardoor kan iedereen elke dag een bagel beschikbaar hebben, ook al woon je niet in de buurt van een bagelbakker.

De producenten van broodroosters reageerden met het maken van een apparaat met bredere gleuven waarin de helften van de door midden gesneden bagel pasten.

Interessante links:

Wil je eens kennis maken met de bagel of ben je al een grote liefhebber dan hier enkele links waar je bagels kunt: